Alle samlinger
Stykka
Joints
Tapsamlinger - MDF er din ven!
Tapsamlinger - MDF er din ven!

En guide til at lave tapsamlinger.

Stine Shaughnessy avatar
Skrevet af Stine Shaughnessy
Opdateret over en uge siden

Indhold:

I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du på bedst mulig vis kan lave projekter med tapsamlinger.

Artiklen indeholder følgende overskrifter:

  • Hvad er tapsamlinger?

  • Hvorfor vælge MDF?

  • Deling af linjer ved tapsamlinger

  • Typisk efterbehandling

  • Samling af tapsamlinger

  • OBS! Laseren er konisk

Hvad er tapsamlinger?

Tapsamlinger er en elegant og enkel måde at lave hjørner på. Der findes adskillige online redskaber, som hurtigt og gratis laver en fil ud fra dine egne specifikationer.

Fra Cotter.dk kan vi anbefale Makercase.com, som ses i eksemplet nedenfor. Her kan man indtaste højde, bredde og dybde og få en kasse med tapsamlinger overalt. Før du går i gang, skal du have målene på din boks klar. Derudover, skal du vide hvor tykt dit materiale er.

Sidder du med en ønske om at lave et projekt med tapsamlinger, har vi fra Cotter.dk her nogle god tips!

Hvorfor vælge MDF?

Hvis du skal lave tapsamlinger i dit design er vores klare anbefaling, at du bruger materialet MDF.

MDF er en særlig trætype, som fremstilles af rester fra træindustrien blandet med vandfast lim. MDF er formstabilt og nemt at arbejde med.

I denne sammenhæng er nøgleordet, at MDF'en er målstabil eller målfast. Det betyder, at MDF til forskel fra andre træmaterialer og især akryler, i højere grad holder den samme tykkelse rundt om pladen, samt henover pladen.

Når du skal lave tapsamlinger er det yderst vigtigt, at dine tapper ender med at passe ind i hinanden. Det er netop her, hvor MDF'ens målfasthed kommer ind i billedet. Har dine tapper forskellige tykkelser, kan du ende med at tapperne ikke vil passe sammen, og at du derfor ender med at skulle lave en masse efterbehandling i form af yderligere slibning og/eller at skulle lime tapperne sammen. Det slipper du langt hen ad vejen for, hvis du anvender MDF. MDF er stadig et organisk materiale, så vi kan derfor ikke garantere for, at du helt undgår efterbehandling.

Deling af linjer ved tapsamlinger:

Det kan som udgangspunkt være en økonomisk fordel at dele linjer i dine filer. Når det kommer til at lave tapsamlinger er det til gengæld noget, som du skal passe på med. Det hænger sammen med tykkelsen på laseren, når den skærer. Laseren har en diameter på 0,25mm, og den skærer midt på linjen. Det betyder, at laseren fjerner 0,125mm af materialet på hver side af linjen. Hvis du derfor vælger at dele linjer, vil du stå tilbage med tapper, som har et "slack" på 0,125, som gør, at tapperne ikke vil gå stramt sammen.

Vores anbefaling er derfor, at du laver filen, så hver del skæres for sig. På den måde kan du opnå, at tapperne kan gå stramt sammen.

Typisk efterbehandling:

Hos Cotter.dk skærer vi vores materialer med en laser. Derfor er det uundgåeligt at få sodede kanter på træmaterialer. Disse kanter kan heldigvis nemt kommes til livs.
I de fleste tilfælde kan soden fjernes med en hårdtopvredet klud. Er soden mere genstridig, kan kanterne slibes let og soden vil forsvinde.

Samling af tapsamlinger:

Har du lavet dit design i MDF, kan du opleve at dine tapsamlinger ikke behøver yderligere behandling, før de mere eller mindre klikker sammen.
Har du derimod lavet dit design i et andet træmateriale eller i akryl, kan du have brug for lidt hjælp til at få tapperne samlet.

Skal dine tapsamlinger limes, har vi nogle anbefalinger til dig, så du opnår det bedste resultat.

Først og fremmest er det en fordel at have en ordenlig limflade. Her er vores anbefaling, at du som minimum har en en flade på 3mm i træmaterialer og 4mm, hvis du arbejder i akryl.

Ligeledes har vi anbefalinger til, hvilken lim, der giver dig det bedste resultat. Når du arbejder i træ, vil en ganske almindelig trælim fungere.

Arbejder du i akryl, råder vi dig til at bruge en akryllim - acrifix er vores klare anbefaling. Påfør limen og lad en tørre helt!
OBS! Limen indeholder opløsningsmiddel, så pas på med at tørre i limen, da det kan medfører at du opløser selve akrylen.

OBS! Laseren er konisk:

Når du laver tapsamlinger i tykke materialer - her er det særligt materialer tykkere end 8-10mm, skal du være opmærksom på, at laseren er en smule konisk. Det er ikke tydeligt i tyndere materialer, men når du kommer op i tykkelser over 8-10mm, kan den komme til udtryk. Der er altså en risiko for, at dine tapper bliver en smule skæve, og derfor kan kræve slibning til at opnå den ønskede finish!

Sidder du tilbage med flere spørgsmål, skal du endelig skrive til os på [email protected]

God fornøjelse!

Besvarede dette dit spørgsmål?